Fulltime Housewife..a new job..:)


Wah diam tak diam da hmpir 7bulan jd fulltime housewife..mmg ms terlampau pantas berlalu skrg ni..best ke duk umh jaga bby?ramai yg tny soalan cmni..best tu mmg best la sbb dpt jaga n mengasuh bby dr start dia bgn pg n tido di mlm hari..sebenarnya ikhlas dr hati ia memenatkan if nk compare dgn bekerja di office..ape taknye pg nk mandikn bby,nk susukn bby,kalau nsb baik bby tido boleh la kita cpt2 mandi n mkn..kalau time bby xnk tido tpksa lain main2 ngn dia dulu smbl curi2 mkn kt sebelah dia..bby tido br boleh mandi..lps mandi tgk bj bby dlm bakul bj kotor hmpr nk penuh,mskkn dlm mesin,cuci..blm sempat nk sidai bby da bgn tido..postpone dulu sidai..biasala bgn tido,mesti lapar,bg susu..ok da siap hisap susu br leh sidai kain..time ni bby duk main sorg2 dia ambik ksmptn utk bsh pinggn mangkuk yg xsmpt bsh smlm,menanak nasi utk diri sendiri nk mkn lunch, pastu panaskn lauk yg hubby beli pg td..hurmm hbs je panaskn lauk bunyi suara bby nangis..cpt2 pergi kt bby n main2 ngn dia,dodoi2..dia mcm ngntk tp xnk tido..tahan la dulu perut walaupun da berbunyi mintak diisi..time ni smpt la online,buka fb,check email n bc mana2 artikel keagamaan yg menarik smbl2 bby kt atas dodoian..ulik2 skit tido la dia..so its e time taking my lunch..bby skrg ni da 3bulan 20hari..ms tido dia di siang hr xlama mcm umur dia sebulan n 2bulan dulu..


kalau time boleh solat cpt2 solat sblm dia bgn tido n kul 3 layan Bella Calamidades..kdg2 xsmpt cite hbs kul 4 bby da bgn..rutin yg sama bg susu,main2 n berinternet..kul 5.45 siap2 buat minum ptg utk hubby..kalau bby tido smpt la goreng cucur atau sediakn mknn yg best skit..kalau x,sekadar biskut gula n mana2 mknn segera yg ade kt dpr..hurmm..ms yg ditunggu hubby pulang dr kerja,smbut huuby kt muka pintu smbl pegang bby..time ni dpt la rehat skit..hubby main2 ngn bby..Alhamdulillah syukur sgt kerana mmpuyai hubby yg very understanding..luv u luv u..4eva syg..
semuanya nk dilakukan dgn pantas..itu yg memenatkn sebenarnye..kalau ade bibik boleh la gilir2 ngn dia jg bby n buat kerja rumah..harap2 bulan 3 nanti sampaila bibik ye..


Ape yg best duk kt umh ye??dpt tgk TV Alhijrah..rancangannya penuh dgn ilmu keagamaan dan kerohanian..kuliah zohor,jalan org mukmin dn byk lg la..drama2 pun bynk pengajaran n penuh iktibar..inilah sepatutnya siaran yg patut kita semua tonton bukannya rancangan yg mengarut n tiada unsur pengajaran langsung..skrg ni kt TV3 setiap hari rabu ade rancangan "Seri" yg pengacaranya Faezah Elai..apa yg sy xsetuju-xyah la nk pakai seksi,skirt paras lutut dlm mengacarakan rancangan ni..pakai sopan2 lg elok kan..tutupla aurat skit,malu la kt jururakam n org yg sekeliling time tu..kita kan org Melayu Islam duk kt Malaysia..tunjuklah contoh yg baik pd semua yg menonton br la sejuk hati skit..one more thing,episod last week ade segmen mewarnakn rambut..actually i want to ask e producer,dis programme for Malay Muslim or other race??kalau utk tontotan org Melayu muslim it is not advisable to watch la..bukan ape,ia menggalakn kita utk buat perkara yg diharamkn oleh agama..mewarnakn rambut itu haram kalau tiada sbb yg munasabah..entahla kdg2 sy frust n disappointed ngn kebanyakan rancangan tv skrg ni..cuba anda tgk drama kt tv3 kdg2 RTM n TV9 pn sama jugak,semua pelakon boleh melakonkn watak yg xsepatutnya dilakukan..pelakon wanita xyh nk ckp la,pakai pakaian yg menjolok mata,bermesra dgn pelakon lelaki tnpa batasan..im really2 confused wat is the motive behind all these inappropriate scene??ape yg ingin ditonjolkan sbnrnye??hurmmmmm...xlarat la nk ckp benda ni..mcm tiada penghujungnya..


saya hanya mampu luahkan apa yg dirasa sbg seorg ibu yg baru mempunyai seorg anak perempuan..kebimbangan akan pengaruh media elektronik dlm mpengaruhi tindakan anak suatu hari nanti,bila dia makin dewasa..Sy rasa hny ibu yg mementingkan ilmu keagamaan,adab tatasusila ketimuran sahaja yg merasai kebimbangan sama seperti apa yg sy rasa.Kalau ibu yg moden dan mementingkan dunia mungkin benda ini tidak langsung menjadi kebimbangan..waahuallam..


"Sesungguhnya bila aku menasihatimu, bukanlah bererti akulah yg paling baik di kalangan kamu,bukan juga yg paling soleh di kalangan kamu,kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah, maka akan sikitlah org yg akan memberi peringatan"[Iman Hasan Basri]


Dunia semakin menghampiri ke penghujungnya..tapi masih ramai lg yg masih hanyut dlm dunia yg hny sementara,penuh kepura-puraan..sedarlah wahai manusia..berubahla sblm terlambat,sblm ajal menjemputmu...


http://youtu.be/Row45JVFKsA


Maybe serangkap puisi yg penuh keinsafan..hayatilah..


Kejarlah harta kemewahan ia akan hilang dan habis dibelanjakan
Kejarlah pangkat dan jawatan ia akan hilang bila kita diberhentikan
Kejarlah popularity dan ‘keglamoran’ ia akan hilang bila kita dilupakan
Sebaliknya kejarlah amal soleh, redha dan cinta Ilahi agar menjadi bekalan untuk akhirat sana..
Bangga akan dunia yg sementara
Tiada yang akan kekal
Semua akan pergi meninggalkan atau akan ditinggalkan
Hidup ini umpama meniti di atas dahan yg rapuh
Hanya menanti masa untuk patah dan jatuh
Bila sampai masanya
Nasib kita seperti pohon yg rapuh akan dipanggil menghadapNya
Tidak akan ada peluang kedua kembali ke dunia
Dunia dipenuhi dengan hiasan
Semua dan segala yang ada
Akan kembali padaNya
Bila waktu telah memanggil
Teman  sejati  hanyalah  amal
Bila  waktu  telah  terhenti
Teman  sejati  tingallah  sepi
Ya Allah Ya Tuhan Kami
Hidupkan kami dengan iman
Matikan kami dengan iman
Kumpulkan kami dengan iman
Dan masukkan kami dengan JannahMu dengan iman...


See u in my next post..Assalam...:)

Comments

Popular posts from this blog

Rooms for Rent @ Solaris Dutamas^^