*Lawyer's Life & Homemade Food- Enjoy It*

~Sweet Sour 2014  & 2015~

Alhamdulillah masih lagi bernafas untuk mencoretkan sesuatu di dalam blog ini..

Bila fikir2 nak berhenti kerja pun ada..penat dah kerja ngan orang..rasa nak duduk rumah jaga anak2 dn membesarkan anak2 di depan mata..nak cita rutin harian yang begitu padat keja kat legal firm..biasa pagi2 pegi court..xkisah la kes kat mana..kuala lumpur n shah alam memang rutin biasa..dulu2 time bujang ade la g court seremban, sepang..tapi xde la smpai outstation..alhamdulillah boss pun xhantar g jauh2..kalau xg court, biasa g Land Office..ada kes siasatan lelong..masuk office dalam tengahari tu terus tak menang tangan buat keje..bersambung-sambung keje..macam robot buat keje..sekejap2 rehat utk solat je la..hurmm..memang betul la org cakap keje kt dunia ni memang xkan habis dan tak putus2..bila mati nanti barula xfikir pasal keja..walau apapun keje mesti ikhlas dan kena penuh dedikasi..kalau diikutkan tahun 2014 ni dah masuk tahun ke 8 keja kt Manjit Singh..kalau cmpr dengan chambering 9 tahun la berada di firm ni..huh lama jugak tu..tapi dalam period tu pernah resign setahun la..konon2 nak buat conveyancing..tapi jiwa xleh nak masuk dgn keje2 convey ni..plus boss panggil balik keje ngan dia..gaji yang ditawarkan xde la tinggi kalau nk compare dgn kwn2 yg sama usia tu..tapi itu tak penting..yang penting kita selesa bekerja kt sini dan buat benda yang kita suka..niat utama bekerja hanya utk membantu suami dan ada pendapatan sendiri..yang duit banyak masuk ke tidak itu dah no 2..buat ape kalau gaji beribu2 tapi lewat malam baru balik..masa ngan family terabai..

Office hour 8.30 am hingga 6.00 pm macam xcukup je..memang nak balik umah on time tak boleh je...sampai2 rumah pun dalam kul 7lebih..nak amik anak2 lagi..balik rumah nak fikir nak masak ape lagi..kadang2 badan dah letih..malam nak main ngan anak2 pun rasa tak cukup masa..memang jalan kt Msia ni selalu jammed..tu yang stress skit..terfikir jugak kalau keja kt luar negara mesti tak hadapi sgt masalah jammed ni..

~xsempat nak sambung n publish pun nukilan ni..skrg da hbs 2015..

~Sweet Sour 2015~

Its been a long time i didnt update my blog. Year 2015 was a very hectic and challenging year for me..but it’s give me more strength and gud experience as i am looking forward to improve myself in any area of life..its like to be a superwoman its not an easy task..but i think 80% i did achieve..just support myself of dat percentage..

But instead of dat i love to b wife, a mother, a daughter, a worker, a sister and etc at the same time..nikmat mana lagi yang hamba-Mu ini harus dustai..

Ya Allah kami hanya hamba-Mu yang amat lemah..setiap apa yg kami lakukan hanyalah mengharapkan redha-Mu..setulus hati dan jiwa hanya bergantung kepada rahmat-Mu..tak mampu kami hidup jika tiada lagi kasih sayang-Mu..setiap kali kami bersujud hanyalah mengharapkan ampunan-Mu atas dosa-dosa kami yang sengaja kami lakukan atau tidak disengajakan..Ya Allah ampunkanlah dosa-dosa kami Ya Allah..

Itula bila fikir pasal keje jadi lawyer ni terutamanya mcm sy ni..mmg nk selalu benda yg perfect je..pernah stress ngn staff n chambering buat keje  if sapa yg pernah terbaca pasal status sy kt facebook pada Nov 2,2015..




" Comey sungguh surat dr Bar Council ni kena color ngn kakak Airish..dia ingt coloring books dia agaknye..hehe..nasib baik la bkn surat dr client..klau x haru biru dibuatnye..hari tu pun original contract of sale utk auction tu da kena bw ngn bibik g umh mak mertua..siap blh ckp sy ingtkn buku coloring kakak..mmg xrupa buku coloring langsung la..xde ape pun yg blh color sbb semua huruf2 je..hehe..
Actually just nk share something je kt sini ..Practising Certificate (PC) utk year 2016 da ready pun utk collect..mksdnye da 8yrs da jadi peguam ni..next year nk msk thn ke9..terfikir sejenak smpai bila la nk practice ni..tp fikir2 blk keje ni la yg sy pandai buat..keje lain mmg xpndai dh..
Tapi jadi lawyer ni bukan keje yg mudah..bukan boleh relax goyang kaki tnggu nk sign surat atau docs je..mental n fizikal kena kuat..kena betul2 teliti n perfect la..mistake tu mmg very minimum sgt..xboleh buat keje sambil lewa je..setiap aspek kena ambil berat bkn bt acuh xacuh n cincai2 je..tu yg kdg2 staff @chambering xfhm..any mistake atau kecuaian staff lawyer yg akan tanggung..bkn setakat kena jwb ngn boss, nk jwb ngn client lg..pegi court kena marah ngn hakim, magistrate, atau pendaftar..kdg2 tu ngn staff court pun kena marah..xth buat keje ke..xpernah buat ke..itu asam grm dlm bekerja..tp for me attitude kita dlm bekerja melambangkn siapa diri kita..its not easy to be a gud lawyer..kdg2 kita xsempat nk check semua benda, xingt semua benda..tp kita mengharapkn hasil keje dr staff @chambering tu proper la..ikut arahan n double check dlu b4 bg kt lawyer utk check..klau bnyk sgt amendment mmg ade masalah la sy rasa..cuba kita fikir utk memudahkan keje org insha Allah nanti Allah akan permudahkan keje kita..itu je..keje mmg kena bersungguh n buat sehabis baik baru la hasilnye pun bagus..
Walaupun kdg2 fikir keje yg kita buat x setimpal ngn gaji yg kita dpt tp semua tu kena letak tepi, yg penting kena ikhlas..klau gaji mahal pun kita asyik xckup duit xguna juga kan..n sy masih lagi stay bekerja dgn firm skrg dr chambering hingga la skrg..hopefully blh bekerja dgn lebih cemerlang lagi..walaupun bnyk kekurangan tp sy pasti setiap apa yg kita lakukan dgn ikhlas pasti ada ganjarannya..
Dan yg plg penting sekuat mana kita keje pun solat jangan tinggal..keberkatan rezeki tu jgn lupa.."


Its really2 true nak ubah perangai dan attitude seseorg itu mmg sukar dan rumit...walaupun bnyk kali kita nasihat tapi kalau kesedaran tak lahir dari dalam diri memang sekejap je dia akan berubah..saya memang amat cerewet bila fikir pasal keje..saya nak semua org berpuas hati dengan hasil kerja yang kita buat..sama la juga kita mengharapkan org boleh bagi keje yg baik juga utk kita..semoga tahun 2016 ni memberi azam baru utk kita sama2 berubah menjadi pekerja yang baik dan yg plg utama hamba Allah yang taat pada perintah-Nya..

Tapi pengalaman handle kes yg ni plg best utk dikenang yg sy update kt FB pada Dec 9, 2015:-

" Saje nak share pengalaman handle kes client. Alhamdulillah lega sangat dapat menolong seorang Pelanggan Bank semalam. Pelanggan ni dari last week call office merayu-rayu untuk pihak Bank tarik tindakan untuk lelong rumahnya. Pada kebiasaannya memang saya akan nasihatkan apa-apa rayuan atau settlement kena bincang dengan pihak Bank. Dalam kes ini auction dilakukan di Mahkamah Tinggi. Procedure di Mahkamah Tinggi, 2 minggu sebelum tarikh auction, peguam harus submit kesemua dokumen yang berkaitan dan court deposit 3% dari harga rezab property yang hendak dilelong. Dalam kes ini 3% ialah RM9000 dan pihak Bank telah membuat bayaran kepada peguam. Setelah mendengar masalah yang dihadapi oleh pihak Pelanggan dan juga mendapat penjelasan dari pihak Bank apa yang berlaku dengan status file dia saya rasa perlu adil terhadap kedua-dua pihak. Oleh itu saya menelefon Pelanggan dan menerangkan kaedah apa yang perlu dilakukan dan saya akan tangguhkan pemfailan kesemua dokumen di Mahkamah sehingga bayaran yang dibuat oleh Pelanggan memuaskan hati pihak Bank. Sementara dokumen yang hendak disubmit kepada Court masih pending saya rasa Pelanggan masih ade peluang untuk membuat rayuan dan bayaran kepada pihak Bank. Semalam memang hari terakhir saya bagi peluang untuk Pelanggan buat bayaran kepada pihak Bank dan kesemua dokumen ready untuk disubmit. Saya masih berharap kes ini dapat ditarikbalik memandangkan tunggakan Pelanggan tidaklah banyak. Oleh kerana pihak Bank masih tidak memberikan arahan withdraw saya perlu juga submit dokumen smlm. Dan saya memang akan ambil tanggungjawab untuk submit dokumen file Pelanggan ini sendiri kat court tnpa perlu bagi dispatch yang buat. Memang Pelanggan amat bernasib baik kerana on the way sy g court Bank call sy tny status file berkenaan dah submit ke belum. Saya bgth la jap lagi akan file. Gembira rasa hati bila Bank bgth xperlu file sbb Bank akan tarik balik kes ini. Syukur Alhamdulillah. Rasa lega sangat dapat berlaku adil untuk kesemua pihak. Maka selamat la rumah Pelanggan daripada dilelong dan duit RM9000 boleh dikembalikan kepada Bank dalam masa terdekat.."smile emoticon


Tapi pengalaman tak best hujung2 tahun 2015 pun ade juga..sampaikan xboleh tido asyik dok fikir benda tu..nak pecah kepala dibuatnya..bw balik umah buat keje tu...jadi private investigator pun boleh juga sbb nak pastikan siapa yang betul buat silap untuk kes tu..huhu...memang haru satu dunia rasenya..n till now still xselesai lg kes ni..hopefully boleh diselesaikan secara win win situation la.lawyer yg jadi org tengah ni mmg tersepit je kekdahnya...tapi itu la hakikatnya keje dlam bidang ni..semua kena hadap n tempuh je...

"Dengan doa, kita mengharap sebaik-baik tadbir. Tadbir yang baik, akan menggamit takdir yang baik. Allah tidak akan mengecewakan hamba-Nya."-Ustaz Pahrol Mohd Juoi
"Sekiranya kita berbuat baik kerana mengharapkan ganjaran, pembalasan dan ucapan terima kasih daripada manusia, tentu kita akan keewa kerana umumnya manusia memang tidak pandai berterima kasih apalagi untuk membalas budi. Memang, buat baik dibalas baik, tetapi bukan semua kebaikan dibalas di sini (dunia), ada yang Allah simpan di sana (akhirat)."-Ustaz Pahrol Mohd Juoi

Sebenarnya kalau nak cite keja kt office memang tak habis2 la..balik kt umah pun keje xhbs2 juga..biasa if balik keje kalau xperlu amik anak2 kt umah mak mertua mesti cepat2 masak nasi dlu..bw kuar lauk rendam air dlu..sy ni memang jenis tak suka minta tolong bibik utk buat ape2 if da masuk dapur..kupas bwg sendiri, potong sayur sendiri...buat dari A-Z la..bawang tu kalau sempat kupas bnyk2 time weekend..blend bwg siap2..lagi jimat masa kan..tp if weekend xde kt umah bnyk prog kt luar mmg xsempat la..time nk masak weekdays la baru kupas semua bagai..hehe..bibik ni tugas dia hanya kemas lepas sy siap masak...if sempat cuci bhn2 yg sy guna time nk masak sy cuci sendiri la..ye la biasa dalam setengah jam je da siap masak...lauk pun yg biasa2 makan je..yg senang2 nk masak je..takde la nak berlemak sgt pun.. en husband pun xsuka sgt..perut en husband da makin besar sbb asyik kena pksa makan nasi juga mlm2...hehe.. nak diet pun xboleh...

Jom layan sebahagian drpd lauk2 dinner yg simple n biasa2 (yang mana sempat amik gmbar la), lauk org kelate yg biasa sy masak time weekdays n weekend..

                                                           kuew teow grg

                                                        resipi baru 1st try ayam phad phet

                                                                      pea sprout

                                                             nasi lemak in da house

                                           nasi berlauk gulai kuning ikan bfast on weekend

                                                        cendawan grg

                                                      ikan masak  kicap n  udang grg

                                                  sup ikan selar kuning lauk org pantang

                                               ikan keli sambal hijau favourite hubby

                                                ketam msk smbl merah favourite sy


 
udg n sotong grg ngn tepung gogi, ikan keli sweet sour

                                                               singgang ikan

udang masak lemak kuning


                                                     Bihun goreng time raya haji


Kuzi ayam menu raya haji

                                                         syr bendi n ikan bwl grg

                                             telur msk kicap n syr cmpur, sambal pauh ummi

Hehehe mmg lauk2 biasa je kan..asalkan masak n perut kenyang syukur alhamdulillah...rezeki masing2 tak sama kan..buat je selagi mampu n terbaik...msa bulan puasa dlu pun masak2 juga..tapi gmbr xsempat amik kot...ade skit2 yg kt dlm FB je..mls lak nk mencari..hehe..lauk bulan puasa lg sedap kot..nasi tomato, nasi ayam...udang butter prawn..udang salted egg...hehe...

Best juga baca tajuk terbaru tulisan Ustaz Pahrol Mohd Juoi Muslim Vs Samurai dlm blog Genta Rasa:-
“Saya pernah mendengar cerita betapa para isteri mereka berasa malu sekiranya suami pulang awal daripada bekerja berbanding suami jirannya yang masih belum pulang. Saya juga mendengar cerita betapa mereka yang diberhentikan kerja berasa sangat malu menjadi penganggur. Itu satu kehinaan. Hinggakan mereka tetap keluar dari rumah pada hari bekerja seolah-olah mereka masih bekerja. Mereka malu dengan keluarga. Mereka malu dengan jiran dan masyarakat jika menganggur.”
“Wah, hebat! Kagum saya,” ujar saya sambil mengangguk-angguk kepala.
“Mengapa mereka begitu komited dengan kerja walaupun pegangan agama mereka longgar dan ada dalam kalangan mereka yang tidak menganut mana-mana agama pun?” soalnya tiba-tiba.
Belum sempat saya menjawab, dia bertanya lagi, “sedangkan ramai orang Islam sendiri malas bekerja, bersikap ‘cincai’, dan suka bertangguh. Mengapa?”
Saya diam. Terkesima juga apabila ditanya bertubi-tubi begitu. Setelah berfikir sejenak, saya bersuara perlahan, “semua itu kerana mereka sangat berpegang, pertama dengan etika kerja. Dan kedua, dengan budaya bangsa. Kedua-duanya dihayati dan diamalkan secara bersepadu.”
“Budaya? Etika?” tanyanya perlahan. Kelihatan dia berasa hairan.
“Mutu kerja mereka yang baik dibentuk oleh etika kerja mereka. Setiap kerja ada etikanya. Apabila etika kerja itu dipatuhi maka terhasillah kerja yang efektif dan efisien.”
Melihat dia terdiam, saya menyambung lagi, “satu faktor lagi, setiap bangsa juga ada keistimewaannya tersendiri. Itu kurniaan Allah kepada setiap bangsa. Bangsa Cina terkenal rajin. Arab, tahan lasak dan menghormati tetamu. Sepanyol, Portugis dan Inggeris terkenal berani dan berjiwa besar. Yahudi, bijak dan licik. Melayu sopan-santun dan lemah kembut. Manakala bangsa Jepun pula terkenal kerana kegigihan dan semangat juangnya yang tinggi. Sifat-sifat baik yang sudah serasi dan sebati oleh sesuatu bangsa itu jika terus disuburkan akan berakar umbi hingga menjadi budaya.
“Oh, begitu. Jadi sifat-sifat baik manusia itu boleh terbina oleh etika kerjanya dan budaya bangsa tersebut?” dia merumuskan seakan satu pertanyaan.
Saya hanya mengangguk."
Rasanya dah panjang juga tulis ni..nk sambung buat keje yang mana boleh buat..insha Allah bila ada ruang waktu boleh jmpa lagi di entry yang seterusya..
Saya akhiri dengan kata-kata ini:-
" Gunakan segala kekuatan kita untuk mendapat bantuan Allah. Namun jangan lupa berdoa kepada Allah untuk membantu kita meraih bantuan-Nya. Kekuatan kita, hanya dengan mengaku lemah di hadapan Allah. Dengan kelemahan itulah kita akan diberi kekuatan oleh Allah untuk mendapat bantuan-Nya. Hakikatnya, kita mesti dibantu untuk mendapat bantuan-Nya.  Ya Allah, jangan serahkan diri kami kepada diri kami sendiri walaupun sekelip mata! Aminn,"-Pahrol Mohd Juoi, buku Seraut Kata, Selaut Rasa.

20.9.2015

                                                               20.12.2015

                                                                 
                                                 Wan Nur Airish Qaleesya


Wan Ahmad Danish Qaiser

~Luv my family so much..muahhhhsss~

Comments

Popular posts from this blog

SEBUAH KEHIDUPAN